Ce ti-e si cu protestul

Inainte de a citi asta: NU sunt cu PSD-ul si nici nu vreau sa fie un articol pro PSD asa ca sa ma scutiti de acuzatii cretine si proiectii extremiste doar fiindca nu sunt de acord cu totul dintr-o anumita tabara.

 

Bun! Acum ca am clarificat asta pentru cei care o sa gandeasca putin logic la ce o sa zic.

Cu totii stim ce s-a intamplat la protestul din ziua de Vineri seara, in P-ta Victoriei si cumva acum tot protestul s-a mutat si pe facebook si toata lumea isi exprima inversunarea. Vreau doar sa clarific anumite lucruri care vad ca nu-si au rostul si cumva se repeta fiindca oamenii nu fac diferenta.

  1. Scopul nu scuza mijloacele. Asa cum pagina mea de fb este plina de batrani si copiii batuti de jandarmi asa nu inseamna ca nu pot empatiza si cu jandarmerita batuta de protestatari. Daca oamenii considera ca aceea jandarmerita isi merita soarta, atunci exista o mare problema de valori. Nu voi fi niciodata de acord cu aruncatul de gaze cu lacrimogene in copiii si batrani, dar nici cu 10 persoane dispuse sa bata una singura. In sine, nici o situatie nu este corecta si trebuie sa ai o viziune destul de extremista ca sa incerci sa justifici vreuna din ele.
  2. Copiii si batranii n-au ce cauta la protest. Sunt prea multe discutii pe ideea ca ” vrem sa le aratam copiiilor cum este sa protesteze pasnic” si cumva isi justifica actiunea prin vorba ” Numai la noi sunt gazati copiii la proteste pasnice”. Asta este o lipsa de dezinformare fiindca sunt destule cazuri in alte tari in care au venit oamenii cu copii la proteste ce se voiau a fi pasnice si au fost gazati. Trebuie sa fii putin naiv sa vii cu mentalitatea ca o sa fie un protest pasnic si sa nu te astepti la un asemenea lucru si o foarte mare iresponsabilitate din partea parintilor. Copilul vine in primul plan, intotdeauna. Sa te duci la un protest intr-o tara corupta cu copiii sau batranii este o doza de iresponsabilitate fata de ei, mai ales cand in trecut, s-au mai folosit lacrimogenele pentru a desparti populatia.

Exemple de proteste pasnice unde a fost o asemena situatie

  • Protestul din August 2017, impotriva discursului lui Trump. Oamenii au venit cu copiii pentru un protest pasnic. Cand jandarmii au fost provocati de oameni care au aruncat cu sticle de apa in ei, au dat drumul la gaz si grenade lacrimogene pentru a desparti multimea.
  • In 2014, la protestul din Hong Kong numit si ” the umbrella movement” care a fost un protest pasnic, fortele de ordine au dat cu gaz si grenade lacrimogene tot in scopul sa desparta multimea.
  • In 2017, la protestul din America, de la ” Dakota Acces Pipeline” protestari au facut un mars pentru a-si proteja pamanturile si au dat de grenade cu gaz lacrimogen si gloante de cauciuc pentru a-i face sa plece.
  • In 2018, in protestul din Puerto Rico de pe data de 1 mai, care a fost pasnic, s-a lasat la un moment dat cu copiii fugind de bombele cu gaz aruncate pe strazi.

Alte proteste unde au fost situatii similare: Protestul din Turcia ( iunia 2013), Barcelona (2012), Polonia (2017-2018).

3. Nu toate lucrurile trebuie transformate in politica. Cand Simona Halep a primit cheia orasului, mi s-a parut de rahat sa inceapa lumea s-o huiduie pe Firea desi evenimentul era NUMAI DESPRE SIMONA. Se numeste protocol ca ea sa primeasca cheia orasului de la primar care era FIREA. Asta nu inseamna ca lumea sa-l transforme total cu si despre politica si sa strice un moment. Daca Simona si-a exprimat dorinta de a nu fi asociata cu politica, lumea s-a cacat pe dorinta ei fiindca in toata presa straina acel moment este asociat ca fiind un moment politic.

4. Nu toate opinile diferite inseamna ca sunt pro PSD. Acum 2 zile, cineva a adus un articol din Lege care zicea ca protestele ar trebui sa se incheie la ora 23:00 (Legea 60/1991, articolul 2). Toata lumea a sarit arsa de cur in sus cu insulte si injurii la adresa persoanei. Daca vrei ca legea sa fie respectata, mi se pare normal sa dai un exemplu bun si s-o respecti si tu la randul tau altfel dai dovada doar ca LEGEA este aplicabila doar in anumite ipostaze. Am inteles ca gazele lacrimogene au fost folosite inainte, dar pe de alta parte au fost folosite fiindca au existat instigatori in multime si daca te uiti la protestele enuntate mai sus din alte tari, fortele ordine au reactionat si la sticle de plastic aruncate in ei.

Tot pe acest subiect, nu mi se pare normal sa existe ideea ca „daca nu esti de acord cu noi, inseamna ca esti pro PSD”. Nu bre, inseamna ca in ciuda inversunarilor, pot alege actiunile cu care sunt sau nu de acord fara sa fiu orbit/a de inversunare si sa scuz mijloacele pentru scop. Daca stam sa gandim numai prin lentila inversunarii, nu o sa intelegem niciodata cu ce s-a gresit de a ajuns guvernul cum a ajuns sau ce are nevoie o anumita parte a populatiei pentru a nu mai face greseala de a vota cu partidul corupt. Daca aceste lucruri de baza, nu pot fi intelese, atunci asteptati-va sa iasa iar si iar partidul corupt la vot.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s