Comunicarea distorsionata

Un lucru comun ce l-am observat in filmele americane este comunicarea in general de la personaj la personaj . Intotdeauna exista o comunicare nu neaparat sincera cat deschisa si pana si cel mai timid personaj isi face curajul sa aiba o comunicare directa si receptorul sa aiba o viziune clara a cuvintelor si nu , una bazata pe interpretari a ce au comunicat ceilalti emitatori . In filme, apare comunicarea perfecta care nu lasa locul acestor distorsionari sau care le clarifica de-a lungul timpului din cele 2 ore pe care le vizionezi.

Din pacate, in Romania se comunica mult si prost si ce am observat este ca oamenii prefera sa ia o comunicare distorsionata ca atare in loc de comunicarea reala . Cand ma refer la comunicarea distorsionata , ma refer la cea in care mesajul este preluat de alt comunicator si impartit intr-o maniera subiectiva fiindca noi oamenii nu suntem capabili sa fim obiectivi decat daca in loc sa presupunem mesaje si sa ne facem propriile interpretari, pur si simplu ascultam si intrebam . Oamenii nu stiu sa asculte si chiar si atunci cand asculta, cauta sensuri ascunse si subiective in ceea ce zic ceilalti. Imi vine sa ma dau cu capul de perete cateodata , numai pentru faptul ca intreb si este luat ca un apropo, numai pentru faptul ca spun ceva si se cauta atatea intelesuri ascunse in vorbele alea. De ce? Fiindca oamenii cu lipsa de incredere intotdeauna cauta defectele in aceea comunicare si mai rau , mesajul ajunge distorsionat si apoi este comunicat mai departe . In locul unui mic efort de a intreba ce si cum, apar remarci acide fiindca emitatorul care devine comunicator apoi , intelege fix ce vrea vointa lui si apoi preia mesajul cu cateva retusuri si il da mai departe. 

Atunci de ce dracu ne miram ca exista atata lipsa de incredere intr-o tara in care oamenii asculta parerile distorsionate in loc sa vorbeasca cu sursa comunicarii . De ce naiba ne miram ca nu putem intretine relatii interpersonale cu alti oamenii cand exista atatea distorsionarii de pareri si atata lipsa de comunicare viabila . De fapt , de unde atata comunicare viabila cand oamenii sunt ingraditi de temeri si ajung sa judece si sa prezica deja drumul pe care o sa-l ia comunicarea in timp si care deobicei este negativ . De ce? Pai e simplu , fiindca suntem asaltati de mesaje distorsionate din stanga , din dreapta , din fata si din spate iar la un moment dat , nu mai stii care e adevarul pana la urma. Nu sustin perfectiunea fiindca ma consider departe de ea si sunt aceea persoana care isi tine gura numai ca sa le fie celorlalti bine si atunci cand observ distorsionarea comunicarii din jur,  incerc sa ma adaptez, cateodata iau cele mai tampite subiecte si relatez dar incerc totusi sa nu distorsionez si sa las emitatorul sa vada mesajul de la sursa.  Poate ca asta e problema mea…. Aceea lipsa de rautate pe care o am fiindca nu vreau sa fiu vinovata unei opinii distorsionate fiindca am vazut ce se poate intampla si ce poate cauza .

Poate ca tocmai aceste chestii , lasa locuri suspiciunile si atunci opiniile de distorsioneaza in judecata receptorului din lipsa de informatii . Pai, atunci pot zice ca bunele intentii oricum se duc dracu si pe apa sambetei nu numai dintr-un mesaj poluat fonic cat si din lipsa de informatii deci daca nu zici de la a la b sau daca nu clarifici lucrurile, mesajul va fi clar distorsionat , opiniile vor fi clar dedicate subiectivitatii iar oamenii nu vor fi niciodata cunoscatori adevarati al celorlalte persoane ci doar a imaginilor proiectate constient sau inconstient .

In alte cuvinte, ne ducem de rapa ca societate fiindca nu suntem in stare sa comunicam dar din pacate , nici nu stim sa ascultam fiindca interpretarile ne spun ca stim doar sa auzim exact ceea ce vrem . 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s